Medeltidsutställning

Västmanlands läns museum har en utställning om medeltiden som vi besökte med vår klass.
 
 
 

Thilda berättar: ”Kl: 12.30 till museet. Vi fick en guide som hette Helena. Hon var snäll och hade på sig medeltidskläder. Vi började med att kolla på en karta som var på Västerås. Västerås var jättelitet på medeltiden. Det fanns ungefär 2000 invånare här innan digerdöden. Då dog ungefär hälften av invånarna. Hon visade också upp kläderna som man hade och vissa fick prova. Sen fick man gå runt och kolla på allt och prova kläder och huvudbonader. Det var jätteroligt där och man fick se och veta saker som man inte visste.”

 

 

Klara skriver: ”Där jag bor på Pettersberg var det rena bondlandet på medeltiden.”

Alexandra skriver: ”Vi fick sätta oss på utfällbara stolar medan Helena berättade om kläderna som man hade på sig på medeltiden. Först berättade hon om pojkarnas kläder.

- Först sätter man på sig sådana här hosor, sa Helena och visade nån sorts knästrumpor som gick ända upp i ljumskarna. Sen fick de sätta på sig ett par brokor som var som ett par superstora kalsonger. De fick också sätta på sig en skjorta, gjord av linne."

 

Mino skriver: ”Mina medeltidskläder som jag provade var tunga och väldigt varma!”

Johan: ” Jag fick se de vanliga handelsvarorna och det var päls, horn, krydda, torkad fisk, läder och hantverk.”

Alina: ”Man fick lukta, läsa och känna på saker. Man fick lukta på hönsbajs, hästbajs och grisbajs. Hästbajs var ingen nyhet eftersom jag har två hästar. När man skulle känna så fick man gissa jobbet. Jag gissade rätt på skomakare och hantverkare., Det fanns skallar och skelett som man har hittat från medeltiden. Man fick också spela på gamla instrument. Ett av dem var en sorts flöjt som var gjord av ben från rådjur och ren. ”

Olle: ”Det roligaste av allt var att lukta i små hål och i en var det hönsbajs. Det luktade skitäckligt! En annan rolig grej var att få se hur toan såg ut. Det var en pinne man satt på och sen bajsade man ner på lite jord”

Linnéa: ”Jag provade att jonglera och det gick ganska bra. Ebba klädde ut sig till en vanlig munk och Stefan till en vanlig pojke. När vi hade kollat runt en stund samlade guiden oss igen och frågade om vi hade lärt oss något nytt. De flesta hade det, t ex att tjejer inte hade några trosor och att tjejerna hade flera lager kläder och att man kunde trolova ett barn när dom bara var 1 år och att barnen kunde gifta sig när dom var 11 år. ”

Julia: ”Alla samlades på slutet och då skulle man få smaka bröd för sånt åt fattiga, och godis som de rika åt. Jag tyckte inte om brödet men godiset var jättegott. Det var violblad doppade i socker.”

 

Här är två länkar där man kan läsa mer om länsmuséet och vad man kan se och göra.

 

http://www.karlsgatan2.se/

http://www.vastmanlandslansmuseum.se/

 

Kommentarer
Postat av: Henrik Berg

Kul att se och läsa om er utflykt! Bra jobbat!

2013-10-06 @ 11:56:16
Postat av: Ebba

Jag var en munk!

2013-10-07 @ 16:26:30
Postat av: Alina Köngäs

Det var jätte kul på museet!! Det var roligast att lukta och känna!! Vill åka dit igen!! :)

2013-10-07 @ 20:47:46
Postat av: Alexandra

vi hade superkul!! längtar tills vi ska åka dit igen!! :D

2013-10-08 @ 19:08:22
URL: http://skeppisungar.blogg.se
Postat av: Anna

Det var kul, vill åka dit igen!

2013-10-11 @ 08:05:25
Postat av: Mino

önskar att vi kan åka dit igen!!!!

2013-10-16 @ 17:09:39
Postat av: Mino

önskar att vi kan åka dit igen!!!!

2013-10-16 @ 17:09:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0