Vi besöker Östra Kyrkogården

I torsdags gick vi till Östra kyrkogården där vi träffade Anna och Terhi från Västerås domkyrkoförsamling. Här pratar vi om hur man bör vara på en kyrkogård. Man ska visa respekt, eftersom det kan finnas anhöriga där som sörjer och man ska undvika att gå på gravarna.
 
 
Vi vandrade runt på kyrkogården och tittade på olika gravar, några flera hundra år gamla och några helt nya. Några kända västeråsare är begravda här. Vi såg t ex västeråsarkitekten Erik Hahrs grav. Det är han som har ritat vår skola, Fryxellska. Här kan man läsa lite om honom:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_Hahr
 
Anna, som är präst,  berättade om olika sätt att begravas; i kista, i urna eller i minneslund. Efter det gick vi in i Östra kapellet. Där pratade vi lite om hur en begravning kan gå till och att det är viktigt att få sörja när någon man tycker om dör. De som ville fick berätta om begravningar man varit på och vi pratade om sorg och saknad. Det blev många frågor. Som avslutning fick vi veta skillnaden på Allhelgonafirande och Halloween. Många går till kyrkogården och tänder ljus på sina anhörigas gravar under allhelgonahelgen. Den infaller under höstlovet. 
 

Kommentarer
Postat av: Päivi Anttila

Vad fint att skolan tar tid för att besöka en kyrkogård!

Svar: Ja,det heter ju att lära för livet! Vi är så glada att domkyrkoförsamlingen tar sig tid att serva oss med proffsig guidning.
Rose-Marie Sivard

2013-10-19 @ 18:26:37
URL: http://www.viskosab.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0